miercuri, 9 ianuarie 2008

Misterioase crize româneşti...


A dracu' crizele astea româneşti. De unde naiba mai apar ;) ?


Cică preşedintele "îl invită" pe premier (ce invitaţie e aia în care ai fixat deja şi ora) la Cotroceni, pentru a "debloca situaţia apărută în justiţie"... Vorba clasicei reclame la Poiana: POFTIM? ... APĂRUTĂ??? ...e TARE DE TOT...şi NICIUN hipermoralist nu'şi pune întrebarea de unde criză???... Cine a creat criza? Cică, zic deontologii: iar e "război între palate", sigur, ca să'l bage şi pe Tăriceanu în hârdău...dacă Tăriceanu tăcea şi mai şi accepta, ziceau "are el vreo muscă pe căciulă, o ştiut el Băse ce vorbeşte", sau că iar încasează din laşitate. Aşa, dacă i'a răspuns, CUM ERA ŞI FIRESC, moraliştii politichiei au iară prilejul să fie îngreţoşaţi "de ambele palate". Ghinionul lor e că a început să se prindă şi boborul şi, în curând, mâncătorii de rahat vor rămâne singuri la masă.


De fapt, eu mă bucur pentru apariţia acestui caz... Pentru că este emblematic pentru definirea preşedintelui ca personaj. Pe vremuri, Băsescu mai punea floricele peste cacariselile sale politice, de nu se simţea atât de tare mirosul. Cu această boroboaţă însă, şi'a simplificat la maximum mecanismul, aşa încât, de data asta, e uşor şi pentru proşti să înţeleagă. Aş putea să forţez umpic spunând că nici prostia nu te mai scuză. Cât de imbecil trebuie să fii ca să nu găseşti nici o analogie în următorele două fraze:

-"După ce (n.m. tam-nisam) respinge o decizie a premierului (decizie care îi revine CONSTITUŢIONAL premierului) îl cheamă la Cotroceni să "caute împreună soluţii" şi să "deblocheze" situaţia "apărută"...

şi

-După ce pompierul pune foc, dă drumul la sirenă şi fuge întracolo să'l stingă"

...Trecură vo trei anişori decând cineva a făcut rostirea asta din urmă şi decând oamenii normali la cap din această ţară s'au lămurit că marinarul e întâi piroman şi apoi pompier. Şi mai trecură vo alţii 6-8 decând s-a vorbit (VORBIT NUMAI) de câini vagabonzi stârpiţi, ori de balcoane estetizate pân Bucureşti, de bani băgaţi în şoselele patriei, etc. Dar românii de'au auzit toate astea, au rămas şi cu banii luaţi, şi cu roata în groapă, şi muşcaţi de cur, ori cu nădragii rupţi. Dar de fiecare dată s'au găsit şi scuzele: ba ţărănişti care nu l'au lăsat să facă, ba consilii generale care nu l'au lăsat să dreagă, ba Tache, ba Lache, ba Hrebe, ba e iarnă, nu e vară. Acu mai nou ba ţigani împuţiţi, ba găozari, ba 322, ba miniştrii trebe anchetaţi, da' mă obstrucţionează Chiuariu, ba acu am voie, da' nu mai trebe, c'au plecat singuri...ba nu condamn comunismu' că mi'a mers bine, ba'l condamn că tre să'mi meargă bine şi de'aci încolo şi îmi trebe limbi intelectuale pe la dos, ba votul uninominal e demagogie, ba e soluţia finală, ba iar nu e bun că e propus de Tăriceanu...şi tot înainte cu de astea...

Morala e întrebare: Câţi ani de penitenţă trebe să facă dl Liiceanu, ca să'şi poată autocenzura din ediţiile viitoarelor sale cărţi omagiul "preşedintele altor coordonate istorice" şi de câtă hârtie igienică va avea nevoie dl Hurezeanu ca să nu mai pută din editorialele sale?

Niciun comentariu: