marți, 10 noiembrie 2009

Cum a devenit intelectualul român guvid în plasa lui Băsescu

Prin anii '90, când marii filosofi din cercul GDS erau cu pantalonii rupţi în cur, lipsurile şi disciplina minţii dobândite în comunism, le ţineau mintea trează şi judecata mai zveltă, pe principiul perceptului religios că mai lesne trece cămila prin urechile acului, decât bogatul în împărţia cerurilor.
KKM
În acea epocă, unica televiziune era aservită total lui Iliescu şi FSN'ului biruitor. Puţinele voci care "strigau în pustie" ajungeau rarisim "pe sticlă" şi foamea de revoltă ne'a ascuţit simţurile vânătoreşti în aşa măsură, de'am ajuns să tresărim la fiecare şoaptă anti-Iliescu.
KKM
Decate ori se întâmpla ceva "anti" la tv se stârnea o rumoare subversivă între opozanţi: "ai văzut aseară, a fost cutare şi a zis de Iliescu"...parcă trăiam o a doua revolţie când s-a sucit Brucan, "Wow, Brucan l'a criticat pe Iliescu"... fiecare ziarist era "măsurat" cât e de "pro" şi cât e de "anti" şi uneori existau chiar dispute pe aceste proporţii... Astfel de emisiuni în care "se scrâşnea de Iliescu" erau adevărate evenimente, intelectualii opozanţi le vedeau ca redute câştigate, paşi majori spre democratizare.
KKM
Flerului de animal politic al lui Băsescu nu putea să'i scape o aşa pleaşcă. Marinarul a adulmecat din zbor această coardă sensibilă formată în timpanul intelectualului român şi acuma tot ciocăneşte în diapazon "Jos Iliescu", "Jos Hrebenciuc" (nume greu în epocă). El ştie că numele lui Geoană n'are cum să stârnească aceeaşi excitaţie pe cortexul lui alde Patapievici şi Liiceanu precum "Jos Iliescu". În 15 ani de frustrări democratice am fost dresaţi să'l urâm pe Iliescu, Iliescu e răul, nu Geoană, nu stânga. A trecut vremea antistângismului funciar. Şi atunci, ce poate fi mai refulant decât răzbunarea pe Iliescu, simbolul comunismului vechi. Şi chiar dacă bătrânul edec nu e decât un trofeu încornorat pe peretele de la răsărit al vajnicului partid PSDist iacătă că nu numai nostalgicii şi'l fac agent electoral ci şi pseudoanticomuniştii, pe post de cuşcă în care să dai cu pietre.
KKM
Pentru guvidul mai "din popor" tehnica rămâne aceeaşi. Se schimbă doar "cuvântul cheie". Dacă intelectualii trebuie să audă "jos Iliescu", "Jos Hrebenciuc", muncitorimea trebuie să audă jos Patriciu, jos Vântu, jos Felix. Nu contează că toţi aceştia au trecut cândva şi pe lista de prieteni ai lui Băsescu, asta uită guvidul cu memoria scurtă, contează că numele lor are o conotaţie de ură pentru o categorie sau alta.
KKM
Cine a rămas în realitatea de jos sau de mijloc a societăţii, percepe acum diferenţele şi nuanţele. Numai că nu tot intelectualul a rămas rupt în cur. Unii au au devenit capitalişti şi chiar au câştigat monopolul culturii publice. Poate că succesul le'a încununat efortul şi valoarea, reale de altfel. DAR... În graba vieţii de zi cu zi, cu burta plină şi cu dresajul făcut, NU MAI AI TIMP SĂ GÂNDEŞTI, SĂ PROCESEZI, SĂ JUDECI, SĂ COMPARI...şi cel mai trist, SĂ'ŢI AMINTEŞTI. Pur şi simplu auzi muzica care'ţi place, o asociezi cu starea de bine şi te culci pe'o ureche.
KKK
Când erai rupt în cur te revolta ideea că "Iliescu nu poate face treabă pt că nu'l lasă ţărăniştii"... Acuma susţii tu însuţi că liberalii şi cu Iliescu sunt de vină pentru eşecul guvernului Boc. Când te simţeai "demiurgic" izolat de mulţimile pro-Iliescu, ţi se păreau pleava societăţii, dar acum te duci să aclami dimpreună cu mulţimile pe preşedintele altor coordonate istorice. Şi imediat redevii anti-mulţimi când vezi că mulţimea te fluieră. Te simţi stigmatizat ca intelectual al lui Băsescu şi ghici cum ţi'ai definit stigmatizanţii: 322, Mogulii, Oligarhii, Tonomatele, anteniştii... De bună seamă, la tine e vorba de "metafore elitiste", la ei sunt stigmate...
KKM
Morala: pentru toţi cei care aţi extras anticomunismul dintr'o proclamaţie a unui comunist, pentru toţi cei care aplaudaţi la acuze pentru care nu cereţi voi înşivă dovezi pt cei pentru care democraţie e numai atunci când conduc cei care ne plac nouă, VĂ AMINTESC, că cine se face anticomunist din comunist şi cine se culcă de stânga şi se scoală de dreapta poate oricând să se facă şi invers şi poate oricând să se culce iară şi să NU ŞTII DE CE PARTE SE TREZEŞTE... VĂ mai amintesc că şi mogulii şi tonomatele de azi erau în tribună şi aplaudau cu voi, ei sunt doar primii plecaţi... şi, cu voia dumneavoastră... vă mai amintesc că toţi dictatorii contemporani au câştigat alegeri...cu simpatie!!!

Niciun comentariu: