vineri, 1 mai 2015

Sine_cura et studio



Numirea lui George Maior ambasador la Washington confirmă explicit cât de independentă este/a fost România începând cu 2004 și mai explică cum a fost posibilă supraviețuirea lui Băsescu în ciuda unui taifun de încălcări grosolane ale principiilor democratice. Mai tristă este ipocrizia cu care încălcătorii acelor principii au grăit într’una cu ’democrația’ și, respectiv, cu ’lovitura de stat’ în gură și tot tristă este cireada de intelectuali spălați pe creier care murea de grija altora presupuși a fi spălați de antene, în vreme ce Băsescu se căca în gura întregului popor român și se ștergea la cur cu limbile lor.

Iar despre Andrei Pleșu, numirea nu dovedește nimic altceva decât structura morală a personajului. Pur și simplu a fi în slujba tuturor președinților după care să’i și stuchești pe toți înseamnă să ai șorici de porc pe obraz. Nu mai zic de performanța ca de doujcinci de ani să faci catehism ’dă dreapta’ pe știpendiile statului.  Marea performanță, cu adevărat, este însă a pulimii intelectuale române care digeră cu extaz  astfel de contorsiuni. 

De exemplu, nimeni, nu’mi amintesc, să se fi oripilat când dl Pleșu și’a amintit brusc fapte compromițătoare despre Emil Constantinescu, nici măcar pentru ideea că dl Pleșu le’a trăit chiar în budoarul omului fără să’l doară stomacul la momentul cu pricina. Până și de Băsescu și’a ‚’amintit’ mizeriile exact când s’au certat, la mulți ani de la producerea lor, ba chiar a recunoscut că s’a făcut că plouă la locul și timpul faptei. E drept că, pe alea le’a uitat imediat când s’au împăcat și când s’au schimbat comandamentele: trebuia combătut un rău mai mare, dar vorbele zise (sau scrise) rămân zise (sau scrise). Nimic din toate astea nu a zdruncinat  publicul consumator de cultură și de bere în centrul vechi. Nu se dă o snobăreală de ’a fi de acord cu Pleșu’ pe un detaliu depășit cum e dubla măsură sau cum ar fi încălcarea propriilor principii. Că doar ce’i principiul decât ceva ’la purtător’. Se poate schimba dacă interesele o cer.

Morala: Eu, în ce mă privește, dau scris (deja dau) că în câțiva ani și dl Iohannis va fi un ’președinte bleg, naiv , apatic, temător, sclav al politicienilor veroși, etc’ sub pana neostoitului intelectual care va conchide iar (a nuștiu câta oară) că ’n’am avut noroc la președinți’. Dar poate cine știe, dacă sănătatea i’o va permite, va mai încerca unul… să’i fie cu noroc!

Niciun comentariu: